PROJEKT MIGLIORE + SERVETTO
Galeria »

Migliore + Servetto Zwycięzcami Konkursu na Ekspozycję Muzeum Fryderyka Chopina

Projekt ekspozycji stałej Muzeum Fryderyka Chopina autorstwa zespołu Migliore+Servetto z Mediolanu w nowatorski sposób opiera się na ideach wskazanych przez organizatorów konkursu, przy jednoczesnym wprowadzeniu elementów nowoczesnego odczytania eksponatu muzealnego we wnętrzu o charakterze historycznym.

Wielowymiarowy przekaz
W tej koncepcji obiekt muzealny rozumiany jest  wielowymiarowo. Siła oddziaływania oryginalnego obiektu pozostaje w centrum koncepcji, ale jest wzbogacona o warstwę dźwiękową (pejzaż dźwiękowy lub muzykę), kontekst oraz wrażenie przestrzenności, wieloplanowości obiektu. Autorzy umiejętnie dobierają środki wyrazu do charakteru wnętrza i do przedstawianej tematyki. Zaprojektowane moduły wystawowe nie tylko nie zaburzają istniejącej tkanki, na ktorą składają się dwa typy wnętrz Zamku Ostrogskich (z jednej strony piwnice z odsłoniętym ceglanym murem oraz odrestaurowane wnętrza  parteru, z drugiej 1 i 2 piętra z dostępem światła dziennego), ale same w sobie niejednokrotnie posiadają metaforyczny charakter.

Integracja znaczeń
Przykładem tu może być wykorzystanie sali na 2 piętrze, gdzie zintegrowano dwa pola znaczeniowe: "Osobowość" oraz "Podróże Chopina po Europie", przy jednoczesnym  ukazaniu odrestaurowanych ścian z dekoracją stiukową. Rozwiązanie to optymalnie wpisuje się w historyczne wnętrze, wyraźnie zaznaczając różnicę pomiędzy tym, co stare i nowe, równocześnie wspomagając zawartość merytoryczną ekspozycji.  Zastosowano tutaj wpółzamkniętą formę zabudowy wystawy, w której wnętrzu oglądać można to, co dotyczy osobowości Chopina, a z zewnątrz jego działalność i podróże.

Zróżnicowani zwiedzający
Jednym z głównych zadań postawionych przez organizatorów konkursu było dostosowanie projektu ekspozyji do urozmaiconej pod względem wieku i zainteresowań publiczności. Autorzy Migliore+Servetto zaproponowali zastosowanie technologii RFID, która przy zachowaniu prawa do prywatności ten warunek może świetnie spełnić. To rozwiązanie pozwoli na uporządkowanie kolejności podawania informacji multimedialnych ze względu na  preferencje zwiedzającego czy wiek, a także na zmianę szaty graficznej która np. umożliwi  przekazywanie treści osobom niedowidzącym poprzez zastosowanie większych czcionek i odpowiedniej kolorystyki.

Wykorzystanie przestrzeni
Dbałość o wpisanie obiektów w wielowymiarową przestrzeń - w zamian za zastosowanie konwencjonalnych gablot, w których rzadko widoczne są wszystkie istotne części obiektu - jest obecna we wszystkich rozwiązaniach dla tzw. pól znaczeniownych wymienionych w warunkach konkursu.

Wykorzystanie muzyki
Autorom udało się również zaproponować sposób na indywidulany kontakt z muzyką w taki  sposób, aby widz mógł delektować się bogatą ofertą muzyczną, ale mieć jedocześnie możliwość szybkiego powrotu do zwiedzania ekspozycji, bez poczucia izolacji od świata zewnętrznego. Projekt  wyraźnie operuje warstwą dźwiękową jako istotnym elementem ekspozycji, a nie tylko jej tłem. Operowanie dźwiękiem ma tutaj walor poznawczy (jak np. w sali  "Kompozytor", na poziomie  piwnicy), a zarazem jest elementem budującym tzw. emotional landscapes (pejzaże emocjonalne).

Muzeum Otwarte
Projekt realizuje założenie "muzeum otwartego" w którym widz może eksplorować proces twórczy Chopina jako kompozytora i pianisty, ale może wybrać ścieżkę zwiedzania dotyczącą wydarzeń i miejsc związanych z Chopinem. Oddzielny pokój dla dzieci blisko wejścia może stać się istotną przestrzenią edukacyjną dla najmłodszych widzów. Projekt ekspozycji nie wykulcza zwiedzania przez osoby niepełnosprawne fizycznie: w niektorych wnętrzach ułatwia poruszanie się, ponadto daje możliowść przerwy w zwiedzaniu (sala "Nohant"na pierwszym piętrze).

Alicja Knast

ZOBACZ WIZUALIZACJĘ EKSPOZYCJI MUZEUM >>